top of page

טיפים בחינם! לא תקרא?


לאחר הפוסט שכתבתי לאחרונה בנושא דלקות, פנו אלי מספר מטופלים ועוקבים נוספים בשאלה "אז מה צריך לעשות כשיש דלקת? ואם זה לא עובר מה אז? וכמה זמן סביר שזה יקח?". לכן החלטתי היום להרחיב מעט בנושא ולתת מספר טיפים איך להתמודד באופן עצמאי עם דלקות וכאבים שצצים לנו בגוף, טיפים שאני מיישם יום יום על עצמי בכדי לא להזדקק לטיפול.אז כפי שכתבתי בפוסט "דלקת – אויבת או חברת אמת?", דלקת היא תהליך ריפוי של רקמה שמלווה בכאבים. בגוף של כל אחד מאיתנו כל הזמן מתרחשים תהליכים דלקתיים קטנים, עקב נזקים קטנים, שחולפים במהרה תוך ימים בודדים. כל עוד התהליך לא מפיק כאבים ממש חזקים, לא מתמשך זמן ארוך או לא מגביל תפקוד יומיומי שלנו אנחנו כמעט ולא נשים לב אליו והוא יחלוף כלא היה. לעיתים אכן קורה מצב בו מופיע כאב משמעותי, שמתמשך זמן מה והוא מפריע לנו בפעולות יומיומיות בין אם זה בפעילות גופנית, מטלות הבית או בעבודה.

טיפ מס' 1 – נסו להבין מה העומס שביצעתם שהוביל לכאבים. אין כאב או דלקת שמופיעים ללא סיבה. חישבו טוב טוב מה עשיתם ב-24 שע' האחרונות שעלול היה ליצור פגיעה באותו אזור. ההבנה הזו תעזור לכם לדעת איזה פעולות עלולות ליצור עומס על המקום שנפגע ותוכלו להפחית בהן. בנוסף במידה ואותו כאב יתפתח לבעיה שלא תעבור מהר, זה יעזור מאד למי שיטפל בכם בעתיד להבין בדיוק מתי ואיך הכל התחיל. מרבית המטופלים שמגיעים אליי טוענים שהכאבים שלהם הופיעו בלי סיבה וכמו שאמרנו אין כאב בלי סיבה.

תהליך ריפוי הרקמה בגוף מורכב מ-3 שלבים:

- בשלב הראשון שנמשך בין 48 שע' לשבועיים הדלקת בשיאה ולכן גם הכאבים.

- בשלב השני הרקמה כבר נבנת מחדש והכאבים נחלשים אבל הרקמה עדיין פגיעה, ככל שעובר הזמן הרקמה הופכת להיות חזקה יותר ופחות פגיעה.

- בשלב השלישי הרקמה כבר נבנתה מחדש ועוברת תהליך סופי בכדי לעמוד בכל העומסים הנדרשים ממנה. בכוונה איני נותן לוחות זמנים, מפני שזה משתנה מאד ממקרה למקרה. בכל שלב עומס יתר על האזור הפגוע עלול להחזיר אותנו לתחילת התהליך.

טיפ מס' 2 – הקשיבו לגוף שלכם וכאשר אתם מזהים פגיעה כלשהי זכרו את שלושת שלבי ההחלמה. בשלב הראשון נסו להוריד עומס ככל הניתן ולשלב אותו עם תנועה באזור הפגוע שאינה מעמיסה ואינה מפיקה כאב. כאשר הכאבים כבר אינם חריפים זכרו כי אתם נכנסים לשלב השני שבתחילתו הרקמה עדיין פגיעה, אפשר להעלות את רמת התנועתיות ובהמשך את העומסים בהדרגה. כאשר אתם מרגישים כבר טוב יותר זכרו כי כעת הרקמה ממשיכה להיבנות בכדי לעמוד בעומסים הרגילים ועשו חזרה הדרגתית לפעילות המלאה שלכם (רלוונטי עוד יותר למתאמנים שהיו רגילים לעשות אימונים בעצימות גבוהה).

טיפ מס' 3 – אם המצב לא משתפר בשבועות הראשונים להופעת הכאבים, יכול להיות שאתם לא מתנהגים נכון עם הבעיה. לחלופין, עלול להיות מצב בו בעיה אחרת שקיימת בגוף שלכם מפריעה לגוף להתגבר על אותה פגיעה בעצמו. במידה וזה המצב חשוב מאד לא לחכות זמן רב עם הבעיה ולגשת לייעוץ וטיפול אצל פיזיותרפיסט.

שאלות בנושא תתקבלנה בשמחה,

דדי שיין לומברוסו

פיזיותרפיסט BPT

טיפול אורתופדי ושיקום פציעות ספורט

bottom of page