top of page

כאבים סביב מפרק הברך


תמצית:
לאורך השנים נוצרים שינויים ניווניים במפרק הברך הכוללים היצרות של המרווח במפרק,  שינוי במבנה הסחוס ובמצבים מתקדמים נוצרות בועות בעצם וזיזי עצם הבולטים לתוך חלל המפרק. גם כאשר אובחנו שינויים ניווניים בברך באמצעות צילום אין זה אומר בהכרח שהם הגורם העיקרי לכאבים. במצב כזה טיפול בכדורים וזריקות לא בטוח יהיה יעיל ואף לעיתים מיותר. החדשות הטובות הן כי קיים טיפול יעיל בפיזיותרפיה להתמודדות עם שינויים ניווניים בברך שעשוי למנוע ניתוח להחלפת מפרק ברך.
רקע:
הברך מורכבת משני מפרקים: מפרק בין עצם השוק לעצם הירך (TFJ) ומפרק בין הפיקה לעצם הירך (PFJ). כל צד בכל מפרק נקרא משטח מפרקי והוא מכוסה בסחוס על מנת למנוע חיכוך של עצם בעצם. את כל המפרק עוטפת קפסולה שסוגרת אותו לחלל אחד ונותנת לו בנוסף גם יציבות. בחלק הפנימי של הקפסולה ישנה רקמה שמפרישה נוזל סיכוך (כמו שמן) שמסכך ומוריד את החיכוך בין הסחוסים ומזין אותם בחומרים ששומרים עליהם. מפרק הברך הוא המפרק עליו יש הכי הרבה עומס בגוף בנשיאת משקל על הרגליים.
 
שינויים ניווניים בברך:
לאורך השנים בהם יש עומס על הברכיים מחיי היומיום, נוצרים שינויים ניווניים במפרק הברך. מדובר על היצרות של המרווח בין שני העצמות במפרק, ירידה בהפרשת נוזל הסיכוך, שינוי במבנה הסחוס (שחיקה והתפוררות) ובמצבים מתקדמים השינויים יכולים להגיע אפילו מתחת לסחוס אל רקמת העצם וליצור בועות בעצם וזיזי עצם הבולטים לתוך חלל המפרק.
את השינויים הניווניים ניתן לזהות באמצעות צילום רנטגן רגיל, בו רואים את ההיצרות במפרק ולעיתים שינויים מבניים במידה ויש. גם במקרה של שינויים ניווניים בברך קיים לעיתים פער בין מה שרואים בצילום לבין המצב של הנבדק. לדוגמא יכול להיות מצב בו לאדם יהיו כאבים עזים בברך אך בצילום לא יראו כלל עדות לשינויים ניווניים או שלא יהיו לו כלל כאבים אך בצילום יראו שינויים ניווניים משמעותיים. המשמעות היא אין בהכרח קשר בין ממצא בצילום לכאבים,ולא תמיד שינויים ניווניים הם הגורם העיקרי לכאבים גם כאשר הם קיימים וגם כאשר גיל המטופל מבוגר.

 

הטיפול:

כאשר אדם עם כאבי ברכיים מאובחן עם שינויים ניווניים בברך, לרוב האורטופד יציע לו טיפול במשככי כאבים, כדורים נוגדי דלקת, זריקת סטרואידים וזריקות נוספות שאמורות ליצור יותר סיכוך במפרק ולשמר את הסחוס. בנוסף כמובן יומלץ לו לבצע טיפולי פיזיותרפיה עליהם אפרט בהמשך.

במידה ולא יהיה שיפור מספק מהטיפולים הנ"ל ובמידה וקיימת פגיעה משמעותית בתפקודו של האדם ובאיכות חייו יומלץ לו על ניתוח של החלפת מפרק הברך.

במידה והכאבים והקושי בתפקוד אכן נובעים עקב השינויים הניווניים בברך הניתוח עשוי להיות אפקטיבי, אך יש לקחת בחשבון כי מדובר בניתוח עם שיקום ארוך ומשמעותי מלווה בכאבים ובקשיים לאורך הדרך.

הבעיה היא כי לעיתים הכאבים מהם סובל המטופל אינם נובעים מהשינויים הניווניים עצמם אלא עקב גורם אחר סביב הברך שלא אובחן. במצב כזה הטיפול בזריקות למפרק הברך מיותר ויביא במקרה הטוב להקלה זמנית. לאחר מכן אותו אדם עלול להגיע לביצוע ניתוח מיותר שלא יפתור באמת את מכאוביו ולא ישפר את איכות חייו.

החדשות הטובות הם כי קיים אבחון וטיפול יעיל בפיזיותרפיה למצב של שינויים ניווניים בברכיים. ראשית נעשה אבחנה מהו מקור הכאבים ונטפל בהתאם. הטיפול יתמקד בשיפור טווחי תנועה בברך והורדת כאבים. בהמשך נחזק שרירים חלשים מהירך ועד הקרסול בכדי להוריד עומס מהברך ולהעלות את את יכולתה לעמוד בעומסים עתידים. בנוסף נתמקד בלמצוא פעילות גופנית ותרגול שתתאים לאותו המטופל ותעודד הפרשה של נוזל סיכוך בתוך הברך. כך יהיה ניתן לשפר את התפקוד ואת איכות החיים ולמנוע ניתוחים מיותרים.

 
bottom of page