צוואר וגב תחתון
צוואר וגב תחתון
פריצת דיסק
פריצת דיסק הינה פגיעה במבנה הדיסק הבינחולייתי בעמוד השדרה המדורגת ברמות חומרה שונות ועלולה ליצור כאב דלקתי חזק בסמוך לעמוד השדרה והקרנה לאורך הגפיים, עקב כך להגביל בתנועה ובתפקוד. לא בכל כאב סביב עמוד השדרה (גם אם הוא חמור) מדובר בפריצת דיסק. גם במידה ומדובר בפריצת דיסק, מומלץ לא למהר ולרוץ לניתוח אלא לקבל חוות דעת נוספת מאורטופד ופיזיותרפיסט.החדשות הטובות הן כי קיים טיפול יעיל בפיזיותרפיה שבמקרים רבים יכול למנוע ביצוע של ניתוח ונטילת תרופות מיותרות.
היצרות בחוליות הצוואר
היצרות בחוליות הצוואר כשמה כן היא הקטנת המרווח בין החוליות בצוואר אשר עלולה לייצר לחץ על העצבים שיוצאים מהצוואר ולגרום לכאב מקומי, כאב מוקרן לגפיים העליונות ומגבלה בתנועות הצוואר. חשוב להבין כי לא כל כאב בצוואר נוצר עקב היצרות בחוליות הצוואר, גם אם כשיש ממצא של היצרות בחוליות הצוואר בצילום רנטגן. כמעט תמיד תהיה מעורבות משמעותית של שרירים בצוואר עקב שלל סיבות. החדשות הטובות הן כי קיים טיפול יעיל בפיזיותרפיה שבמקרים רבים יכול למנוע ביצוע של ניתוח ונטילת תרופות מיותרות.
ברך וקרסול
נקע בקרסול
הקרסול מיוצב ע"י מספר רצועות ושרירים סביבו. נקע בקרסול הוא פגיעה טראומתית בדרגות חומרה שונות באותם מבנים מייצבים, ברוב המקרים במנגנון סיבובי בעוצמה גבוהה. לאחר נקע בקרסול לרוב יופיעו כאבים ונפיחות, מגבלה בטווחי תנועה ובנשיאת משקל ותפגע יכולת היציבות של הקרסול על כן קיים סיכון גבוהה לפציעה חוזרת. החדשות הטובות הן כי קיים טיפול יעיל בפיזיותרפיה לזרוז החזרה לפעילות לאחר נקע בקרסול ולהורדת הסיכון לפציעה חוזרת.
קרע ברצועה צולבת בברך
בברך קיימות שתי רצועות צולבות, קדמית ואחורית, כאשר הקרע הנפוץ ביותר הוא של הרצועה הצולבת הקדמית, הנגרמת לרוב ע"י חבלה סיבובית לברך. הבעיה שתיווצר היא תחושת חוסר יציבות במפרק הברך שתגביל את יכולותינו. רוב האנשים סבורים כי אין מנוס מניתוח לשחזור הרצועה הצולבת הקדמית, אך בפועל המחקר העדכני מראה כי אפשר גם אחרת. ניתן לבצע שיקום שמרני ולאחריו במידה ולא הושגה יציבות מספקת בברך ניתן לבצע את הניתוח לשחזור הרצועה. בכל מקרה עם או ללא ניתוח יש לעבור שיקום אינטנסיבי בפיזיותרפיה שלוקח מספר חודשים במטרה להשיב לברך את היצבות הנדרשת לביצוע פעילות גופנית לפי צורכי המטופל.
כאבים סביב מפרק הברך
לאורך כף הרגל קיים מבנה הנקראה הפאסיה הפלנטרית אשר תומך במבנה הקשתי שלה. עומסים חוזרים בשילוב נעליים לא מתאימות למבנה כף הרגל עלולים לגרום למתח ברקמה ופגיעה באזור החיבור שלה לתחתית העקב. באזור הפגיעה לעיתים נוצר זיז עצם בכיוון המתח המכונה דורבן. הדורבן אינו אמור ליצור כאבים או דקירה כמו שנהוג לחשוב, הסיבה לכאב היא המתח והתהליך הדלקתי שיש ברקמה. פעמים רבות הכאב יורגש בעיקר בזמן הצעדים הראשונים בבוקר. החדשות הטובות הן שקיים טיפול יעיל בפיזיותרפיה לפגיעה בפאסיה הפלנטרית, ללא ניסיון להשפעה על הדורבן, כך ניתן להימנע מתרופות מיותרות וטפולים יקרים אחרים.
לאורך השנים נוצרים שינויים ניווניים במפרק הברך הכוללים היצרות של המרווח במפרק, שינוי במבנה הסחוס ובמצבים מתקדמים נוצרות בועות בעצם וזיזי עצם הבולטים לתוך חלל המפרק. גם כאשר אובחנו שינויים ניווניים בברך באמצעות צילום אין זה אומר בהכרח שהם הגורם העיקרי לכאבים. במצב כזה טיפול בכדורים וזריקות לא בטוח יהיה יעיל ואף לעיתים מיותר. החדשות הטובות הן כי קיים טיפול יעיל בפיזיותרפיה להתמודדות עם שינויים ניווניים בברך שעשוי למנוע ניתוח להחלפת מפרק ברך.
דורבן בכף הרגל
קרע גיד בכתף
קרע גיד בכתף נוצר עקב חיכוך בין עצם הזרוע לעצם השכמה בזמן תנועה של הכתף. הדבר החשוב ביותר להבין לגבי קרע גיד בכתף זה שהקרע הוא לא בהכרח הגורם העיקרי לכאבים בכתף. ישנם אנשים רבים שיש להם קרע אך אין להם כאבים, על כן צריך גורם נוסף כמו חוסר סכרון בין השכמה לזרוע בכדי ליצור חיכוך ועומס על הגיד. החדשות הטובות הן שיש טיפול יעיל בפיזיותרפיה וכך ניתן להימנע מניתוח לתפירת הגיד ולקיחת תרופות מיותרות.
מרפק טניס
כאשר אנו מבצעים עומסים חוזרים בפעולות של שורש כף היד והמרפק, עלולה להתפתח פגיעה בגיד המתחבר בצידו החיצוני של המרפק. הפגיעה תגרום לכאבים בפעולות פשוטות של כף היד כמו פתיחת צנצנת או לחיצת יד. חשוב להבין כי במידה ונפחית עומס ונשמור על רמת פעילות מתונה, הבעיה אמורה לחלוף לבד. הבעיה שקשה לשמור על כך ותהליך ההחלמה עלול לקחת זמן לא מבוטל. החדשות הטובות הן שקיים טיפול יעיל בפיזיותרפיה למרפק טניס וכך ניתן להימנע מלקיחת תרופות מיותרות.
פריקת כתף
פריקת כתף זהו מצב בו ראש הזרוע יוצא ממקומו כלפי קדימה, למטה או אחורה. אדם שפרק את הכתף
נמצא בסיכון גבוה יותר לפריקה חוזרת בעתיד. החזרת הכתף למקום תתבצע רק ע"י רופא המוסמך לכך תחת שיקוף בכדי לוודא שאין פגיעה בעצבים וכלי דם. טיפול הפיזיותרפיה הכרחי כבר מהשלבים המוקדמים ביותר על מנת לעזור לשמור על טווח התנועה כמה שאפשר במגבלות הקיימות. בשלב מתקדם נעבוד על שיפור יכולות הכתף בכדי לבצע כל תפקוד שנרצה ולהוריד את הסיכון לפריקה חוזרת בעתיד.
BPPV
כתף ומרפק
סחרחורות
סחרחורת (Vertigo) הוא מצב בו האדם חש מעין תחושת סיבוב מהיר של גופו או של הסביבה, ו/או חוסר איזון ושיווי משקל כללי. פגיעה במערכת הווסטיבולרית (באוזן הפנימית) עלולה ליצור את הסחרחורת. BPPV הוא מצב של בו ישנם חלקיקים קטנים שנכנסו לאחת או יותר מהתעלות של האיבר הווסטיבולרי. עקב כך נוצרת סחרחורת סיבובית בזמן שינוי מנח הראש. בבדיקה שמבצע הפיזיותרפיסט ניתן לאבחן באיזה מהתעלות נמצאים אותם חלקיקים שיוצרים את ההפרעה.בטיפול מבצעים סדרה של תנועות עם הראש בכדי שאותם החלקיקים יצאו מאותה התעלה.
התקף ורטיגו אקוטי
סחרחורת (Vertigo) הוא מצב בו האדם חש מעין תחושת סיבוב מהיר של גופו או של הסביבה, או חוסר איזון ושיווי משקל כללי. פגיעה במערכת הווסטיבולרית (באוזן הפנימית) עלולה ליצור את הסחרחורת. התקף ורטיגו אקוטי הוא מצב בו קיימת פגיעה אקוטית (עכשווית) משמעותית באחד מהאיברים הווסטיבולריים אשר יוצר תגובה קיצונית של סחרחורות, גם כאשר אנחנו לא זזים. במקרה של התקף ורטיגו אקוטי אין טיפול שיכול לפתור את הבעיה. החדשות הטובות הן כי מדובר על מצב שחולף בעצמו תוך יומיים עד שבועיים.
הפרעה ווסטיבולרית דינאמית
סחרחורת (Vertigo) הוא מצב בו האדם חש מעין תחושת סיבוב מהיר של גופו או של הסביבה, או חוסר איזון ושיווי משקל כללי. פגיעה במערכת הווסטיבולרית (באוזן הפנימית) עלולה ליצור את הסחרחורת. הפרעה בתפקוד הדינאמי נוצרת לאחר שחלף התקף ווסטיבולרי אקוטי או לאחר פגיעה קלה באיבר הווסטיבולרי. הפרעה כזאת מתבטאת בסחרחורת (ורטיגו) בזמן תנועות אקראיות של הראש. בטיפול הפיזיותרפיסט יאבחן איזה תנועות מפיקות סחרחורת ויבנה לכם תוכנית תרגול של אותן תנועות בעוצמה המתאימה בכדי ליצור הסתגלות (הביטואציה) של המערכת לגירוי עד אשר לא תופק סחרחורת.
סחרחורת על רקע צווארי
סחרחורת (Vertigo) זה מצב בו האדם חש מעין תחושת סיבוב מהיר של גופו או של הסביבה, או חוסר איזון ושיווי משקל כללי. מלבד סחרחורת על רקע פגיעה במערכת הווסטיבולרית באופן הפנימית, סחרחורת יכולה להיגרם ממקור צווארי. במצבים שונים של כאב או מגבלה בצוואר הטונוס הבסיסי של חלק מהשרירים באזור יכול להשתנות וליצור אי התאמה בין המידע שמגיע מהצוואר וממערכות אחרות אל המוח ואז נוצרת סחרחורת. הטיפול במקרה כזה יתמקד בצוואר ויכלול טכניקות של עיסוי שרירים והנעת מפרקים בצוואר בניסיון להשפיע על הטונוס השרירי, בתוספת לתרגול תנועתי אקטיבי שייתן למטופל כלים לעזור לבעיה בעצמו.