top of page

BPPV

תמצית:

 

סחרחורת (Vertigo) הוא מצב בו האדם חש מעין תחושת סיבוב מהיר של גופו או של הסביבה, ו/או חוסר איזון ושיווי משקל כללי. פגיעה במערכת הווסטיבולרית (באוזן הפנימית) עלולה ליצור את הסחרחורת. BPPV הוא מצב של בו ישנם חלקיקים קטנים שנכנסו לאחת או יותר מהתעלות של האיבר הווסטיבולרי. עקב כך נוצרת סחרחורת סיבובית בזמן שינוי מנח הראש.  בבדיקה שמבצע הפיזיותרפיסט ניתן לאבחן באיזה מהתעלות נמצאים אותם חלקיקים שיוצרים את ההפרעה. בטיפול מבצעים סדרה של תנועות עם הראש בכדי שאותם החלקיקים יצאו מאותה התעלה.

רקע:

 

סחרחורת (Vertigo) הוא מצב בו האדם חש מעין תחושת סיבוב מהיר של גופו או של הסביבה, ו/או חוסר איזון ושיווי משקל כללי. בניגוד לשימוש הנפוץ במילה Vertigo כאבחנה רפואית, מדובר למעשה פשוט על סימפטום (תסמין) שיכול להופיע בשלל מקרים שונים (אבחנות רפואיות שונות). אבחון מקור הבעיה הוא המפתח על מנת לטפל בה בצורה מיטבית.
פגיעה במערכת הווסטיבולרית (באוזן הפנימית) עלולה ליצור את הסחרחורת. פיזיותרפיסט שעבר הכשרה מיוחדת לטיפול בסחרחורות מסוגל לטפל בחלק נרחב מהסחרחורות על רקע ווסטיבולרי.
המערכת הווסטיבולרית מורכבת משני איברים ווסטיבולריים (ימין ושמאל). האיבר הווסטיבולרי ממוקם באוזן הפנימית והוא נקרא הלבירינט (Labyrinth), הוא יושב בשכנות לאיבר השמיעה שלנו המאופיין בצורה של שבלול. הלבירינט אחראי על קריאה מדויקת של תנועות הראש שאנו מבצעים והעברת המידע עליהן למוח. הלבירינט קורא את תנועות הראש באמצעות מערכת של 3 תעלות בצורת חצי עיגול, כאשר כל תעלה קוראת תנועות במישור שונה.

BPPV:

Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV) היא ההפרעה הווסטיבולרית הנפוצה ביותר כסיבה לסחרחורת. אנשים רבים מכירים אותה גם בשם העממי "קריסטלים באוזן". מדובר על התקפי סחרחורת סיבובית אשר מופיעים בזמן שינויי מנח של הראש. התלונות הנפוצות ביותר בקרב הסובלים מהבעיה הן הופעה של סחרחורת סיבובית חזקה במיוחד בזמן מעבר מישיבה לשכיבה ולהיפך, גלגול לצד במיטה והורדת הראש קדימה. ברוב המקרים תוך מספר שניות עד דקה הסחרחורת הסיבובית תחלוף, אך לעתים לאחריה תשאר תחושה כללית של מעין שיוט (כאילו אנחנו על סירה) וחוסר יציבות.
ב-BPPV נוצר מצב בו ישנם חלקיקים קטנים שנכנסו לאחת או יותר מהתעלות של האיבר הווסטיבולרי שתפקידן לקרוא בצורה מדוייקת את תנועות הראש. אותם החלקיקים מפריעים לקריאה המדוייקת של תנועות הראש ובכך גורמים שיגיע מידע שגוי למוח, שבעקבות כך מפיק סחרחורת סיבובית.
אדם שחווה מצב כזה לראשונה עלול להיבהל מאד, מפני שמדובר בתחושה מאד קיצונית ומיד נוצר הרושם כי קורה לו משהו חמור. אך למרות הסחרחורת הקיצונית מדובר על מצב שאינו מסוכן כלל מבחינה בריאותית (פרט אולי לסיכון מוגבר לנפילה בקימה משכיבה לעמידה), מצב פשוט מאד לאבחון ובעל טיפול מהיר ואפקטיבי בפיזיותרפיה.

הטיפול:
 
הטיפול במקרה כזה הוא פשוט, מהיר ויעיל. בבדיקה קלינית שמבצע הפיזיותרפיסט ניתן לאבחן באיזה מהתעלות נמצאים אותם חלקיקים שיוצרים את ההפרעה. לאחר שאובחנה התעלה מבצעים סדרה של תנועות עם הראש בכדי שאותם החלקיקים ינועו עם כוח הכובד ויצאו מאותה התעלה (קצת כמו משחק ילדים של מבוך תלת מימדי בו מחזירים את הכדור הקטן לגומחה). לאחר הטיפול ישנן מספר הגבלות על תנועות הראש למשך 48 שעות על מנת שהחלקיקים לא יחזרו פנימה לתעלות, עד אשר הגוף יפרק אותם. ברוב המקרים מספיק טיפול בודד על מנת לפתור את הבעיה. מדובר על אחד הטיפולים עם אחוזי ההצלחה הגבוהים ביותר בעולם הרפואה. אין צורך במרבית המקרים כלל לקחת תרופות.
אחוז מזערי מהמקרים עלולים לא להשתפר מהטיפול הפיזיותרפי. במקרה כזה חשוב לבצע בירור רפואי מעמיק לוודא שלא קיים מצב רפואי אחר אשר יכול לחקות BPPV. לאחר מכן ניתן לבצע פרוצדורה ניתוחית כקו אחרון לטיפול. אני מדגיש כי מדובר על אחוז מזערי מהמקרים, אז לא להילחץ.  

bottom of page