10 מיתוסים על כאבי גב ואיך להתמודד איתם כשהם תוקפים
כאבי גב יכולים להיות דבר מתסכל מאד אשר מגביל את התפקוד היומיומי וגורם לסבל רב. כיום המחקר המדעי מלמד אותנו שהרבה מאד מהדברים שהכרנו וחשבנו בעבר בנוגע לכאבי גב אינם נכונים ועלולים לגרום לנו לפחד מיותר ולהוביל להתנהגות שרק תעכב את ההתקדמות שלנו בהחלמה.
המאמר הזה הוא תרגום ישיר של מאמר שנכתב ע"י חמישה מגדולי החוקרים והחוקרות בתחום הפיזיותרפיה וכאבי הגב. השתדלתי להיות עד כמה שאפשר צמוד למקור שנכתב באנגלית.
"כאב גב הוא נפוץ"
על אף שכאב גב יכול להיות מדאיג מאד, למעשה מדובר במצב נפוץ מאד שרק לעתים נדירות הוא באמת מסוכן. האמת היא ש-84% מאוכלוסיית העולם תחווה כאב גב בתקופת החיים שלהם. זה אפילו נפוץ בכל קבוצות הגילאים כולל הצעירים ועד המבוגרים, כאשר זה לא הופך להיות גרוע יותר עם הגיל. על כן לא צריך לחשוב שכאבי גב הם כתוצאה מהגיל או מהשחיקה של הגוף. רוב האנשים מחלימים די במהרה כאשר רבים מהם לא זקוקים אפילו לטיפול בכדי שזה יקרה. חלק מהאנשים חווים התקפים חוזרים של כאבי גב, אך שוב, מצב זה לעתים נדירות באמת מסוכן.
"בדיקות הדמיה לכאבי גב לרוב לא מועילות ואפילו עלולות להזיק לכם"
רוב האנשים מאמינים שבדיקות הדמיה (כמו צילום רנטגן, CT או MRI) יראו את ה"סיבה" לכאבי הגב שלהם. בפועל, המחקר העדכני מראה כי בדיקות הדמיה נחוצות רק במצבים חמורים כמו גידולים סרטניים, שברים וזיהומים. למזלנו, מצבים אלו מאד נדירים והם מאפיינים פחות מ-1% מכאבי הגב בעולם, וברוב המקרים יהיו סימנים נוספים שיחשידו לגביהם ויעזרו להחליט מתי כן צריך בדיקת הדמיה.
הבעיה עם בדיקות ההדמיה היא שכמעט תמיד הן מראות "ממצא" כלשהו בגב, כאשר ממצאים כאלה בקושי קשורים לכאבי גב באמת. מחקרים עדכניים מראים שלאנשים שלא סובלים בכאבי גב בכלל יש שלל ממצאים ב-MRI: בלטי דיסק (30% בגילאי 20 ועולה ל-84% בגילאי 80), ניוון בדיסקים (37% בגילאי 20 ועולה ל-96% בגילאי 80), עדות לפריצת דיסק (29% בגילאי 20 ועולה ל-43% בגילאי 80) ושינויים ניווניים בעמוד שדרה (4% בגילאי 20 ועולה ל-83% בגילאי 80).
העדויות המחקריות מראות כי מדובר בממצאים נורמלים שמופיעים יותר עם הגיל, שאינם מסוכנים ולרוב לא גורמים לכאבים. על כן תחשבו פעמיים לפני שאתם עושים צילום, CT או MRI, ובמידה וביצעתם כבר ואתם מקבלים רשימה ארוכה של ממצאים עם שמות מפחידים שיהיה לכם ברור שרבים מהממצאים האלו נמצאים גם אצל אנשים שאין להם כאבי גב כלל.
"הגב הוא מבנה יציב וחזק ואינו מבנה עדין ופגיע"
רוב האנשים חושבים שעמוד השדרה הוא מבנה רגיש שצריך להגן עליו. התפיסה הזו היא מוטעת והיא מובילה לאספקת מידע אשר מגבירה פחד, התגוננות יתר, הימנעות מפעילות ומוגבלות. דוגמא טובה לכך היא כאשר נאמר לכם שהדיסק/חוליה/אגן שלכם יצאו מהמקום.
לעתים קרובות אנשים הסובלים מכאבי גב הולכים וזזים בצורה שונה מהרגיל, מה שגורם לרושם ש"משהו" יצא מהמקום בגב. אך בניגוד לרושם הזה, המחקר העדכני מראה בבירור שאף אחד מהמבנים האלה לא "יוצא מהמקום". הרבה מטפלים יאמרו למטופלים שלהם שהם מכניסים להם בחזרה למקום את אותו מבנה שיצא בעזרת טיפול כזה או אחר שעושה כל מיני קליקים בגב. בזמן שרבים ירגישו הקלה לטווח קצר מטיפול שכזה, צריך להבין שהקלה זו מגיעה עקב שינויים שקורים במערכת העצבים שלנו ובהרפיה של שרירים ולא עקב החזרה למקום של הדיסק או החוליה.
למרות שאימוני שרירי ליבה (פלאנקים, פילאטיס ועוד) הפכו מאד פופולארים בשנים האחרונות, אימונים שכאלה אינם יותר יעילים עבור כאבי גב מפעילות גופנית אחרת (כמו הליכה לדוגמא). למעשה המחקר מראה שפעמים רבות אנשים עם כאבי גב מעמיסים יתר על המידה על שרירי הליבה שלהם באימונים מופרזים. זה קצת כמו לקפוץ אגרוף כשכואב בכף היד, אין טעם לשים עומס יתר על גב שגם ככה כואב.
תאוריית "שרירי הליבה החלשים" או "חוסר היציבות בגב/באגן" לא נתמכת על ידי המחקר העדכני ועלולה לגרום לפחד מיותר או לאימונים מסובכים שלא לצורך לכאבי הגב. במקום, לנוע בצורה משוחררת ובטוחה זה יעיל יותר.
הגב שלנו בנוי לכיפופים ולהרמות משקל
כמו אזורים אחרים בגופינו (קחו את הברכיים לדוגמא), הגב בנוי לתנועה ויכול להסתגל להרבה מאד סוגי פעילויות שנדרשות ממנו, על אף שזה חשוב להיות במצב גופני מתאים על מנת להרים משקל ולדעת איך להרים דברים כבדים נכון ובזהירות. כמו שבנאדם יכול לפתח כאבי ברכיים לאחר שעשה פעילות מוגזמת עבורו, כך הוא יכול לפתח כאב גב שכהוא מרים משהו בצורה מעוותת או מרים משקלים שהוא לא רגיל להרים.
אנשים משתמשים בטכניקות שונות שיותר נוחות ויעילות עבורם בכדי להרים משאות, בדיוק כמו שלאנשים יש סגנונות ריצה שונים. נקודת המפתח היא להתאמן ולהרגיל את הגוף שלנו להרמה של משקלים שונים ובכלל ביצוע של עומסים שונים. מאמן/מדריך יכול לעזור לנו בזה.
אפשר לסבול מכאב גב גם בלי שקרה נזק או פציעה בגב
נהוג לחשוב כי כאב הוא סימן לפציעה או נזק. על אף שחלק מכאבי הגב יכולים להיות קשורים לאירועי הרמת משקל כבדים, חוזרניים או פתאומיים, כיום אנו יודעים שעוצמת הכאב הנוצרת בעקבות אירוע שכזה יכולה להיות מוגברת על ידי גורמים אחרים בנוסף, גורמים פיזיים (השגחת/הגנת יתר על הגב, הימנעות מתנועה), פסיכולוגיים (פחד מנזק/כאב או מחוסר החלמה, מצב רוח ירוד ודיכאון, לחץ), בריאות (עייפות, אנרגיה נמוכה), אורח חיים (בעיות שינה, חוסר בפעילות גופנית, השמנת יתר) וסוציאלים (בעיות בקשרים בעבודה ובבית, חוסר שביעות רצון בעבודה, משברים אישיים כמו מוות של קרוב או מחלה).
זה אומר שאנו עלולים להרגיש יותר כאב כשאנו זזים או מנסים לעשות פעילות, על אף שאנו לא באמת גורמים לנזק לגב שלנו. האם אי פעם היה לכם כאב ראש כאשר הייתם לחוצים, עצובים, עייפים או מצוברחים? כאב גב הוא לא שונה מכאב הראש. לאנשים רבים כאב גב יכול להופיע עקב פעולה פשוטה כמו הרמת חפץ מהרצפה או גלגול במיטה. בסיטואציה הזו זה מפני שאחד מהמבנים בגב כבר רגיש עקב גורמים אחרים כמו תנוחת שינה או לחץ.
ללא כל ספק, כל כאבי הגב הם 100% אמיתיים! מצבו של כל אדם הוא ייחודי והכאב הוא לא "רק בראש" או דמיוני, אפילו אם גורמים כמו לחץ, מצב רוח ושינה גרועה הם חלק מהבעיה. להיות מודע לכל הגורמים השונים שמשפיעים יכול לתת לנו הבנה טובה יותר לגבי הכאב שלנו ומה לעשות על מנת להוריד את העוצמה המוגברת בכאב הגב.
אל תשכבו כל הזמן ואל תמהרו לניתוח
מפני שאנשים לעתים קרובות חושבים שהם עושים נזק לגב שלהם כשהם מצבעים פעילות שמגבירה את הכאב, זה מאד נפוץ שהם ישכבו במיטה וינוחו עד שהכאב יעלם. האמנם, יש עדויות מחקריות חזקות ביותר ששמירה על רמת פעילות גבוה וחזרה לפעילות יומיומית כולל עבודה ותחביבים הם חשובים בסיוע להתאוששות. בזמן שאנו עשויים להרגיש בהתחלה הקלה כלשהי מהמנוחה, המנוחה הממושכת אינה עוזרת וקשורה לרמות גבוהות יותר של כאב, יותר מוגבלות והיעדרות ארוכה יותר ממקום העבודה.
לעתים נדירות בלבד ניתוח הוא בכלל אפשרות למצב של כאבי גב. ישנם מספר מצבים לא נפוצים בהם קיים לחץ על עצבים שהולכים לכיוון הרגליים ואותו אדם עלול להרגיש סימפטומים כמו כאב, דקירות ונימולים. במקרים מסוימים ניתוח אכן יכול לעזור להורדת הסימפטומים האלה ברגליים, אך חשוב להבין כי לא תמיד יש צורך בניתוח.
לצערנו, הרבה אנשים נשלחים מהר מידי לניתוחים קשים ויקרים. אתם גם צריכים לדעת שבממוצע, התוצאות של ניתוחי גב לא יותר טובות בטווח הבינוני והרחוק מאשר התוצאות של טיפול ללא התערבות ניתוחית, כמו התעמלות. על כן האופציה הלא ניתוחית, הכוללת פעילות גופנית ותרגילים, תמיד צריכה להיות האופציה הראשונה.
פעילות גופנית היא טובה לכאבי גב אבל אנשים לעתים קרובות חוששים ממנה
בניגוד לאמנות רווחות, פעילות גופנית תורמת לשיפור בכאבי גב, כאשר הפעילות הטובה ביותר היא זו שאתם הכי נהנים ממנה. לדוגמא, הליכה, ריצה, אופניים, שחיה, יוגה ופילאטיס, לכולם יש השפעה זהה על כאבי גב.
לצערנו, הרבה אנשים מקבלים מידע מפחיד לגבי פעילות גופנית. לעתים נאמר להם להימנע מריצה על כביש, להימנע משחיית חזה, ולהתמיד בפעילות עם אימפקט נמוך כמו הליכה. מחקר מדעי לא מראה שאחת מהפעילויות האלו רעות בשביל הגב שלכם או פוגעות במפרקים שלכם. אמנם הפעילויות האלה עלולות להיות מכאיבות תחילה אך לא לפגוע ולעשות נזק לגב שלכם. ביצוע פעילויות אלו בצורה משוחררת (לנוע באופן נורמלי, בלי להיתמך או להחזיק את הנשימה) והתקדמות הדרגתית הם הכי חשובים.
ככל הנראה כמות הפעילות הגופנית שתעשו חשובה יותר מסוג הפעילות הגופנית שתעשו. יותר מ-30 דקות ביום תורמות הכי הרבה לבריאות, אבל כל כמות שתצליחו לבצע תתרום לכם. התועלת של פעילות גופנית אפילו כוללת בתוכה את הורדת הסיכון לפתח כאב גב. הדבר החשוב ביותר הוא שתעשו פעילות גופנית, כזו שתיהנו ממנה, שהיא נגישה לכם מבחינת זמן וכסף.
הרגשה של נוקשות וכאב לאחר פעילות גופנית אינה מעידה על נזק לגוף שלכם, היא פשוט משקפת את זה שהגוף שלכם אינו רגיל לפעילות. אתם יכולים להתחיל עם פעילות עדינה ואז להגביר את הרמה בהדרגתיות.
לתרופות חזקות אין תועלת חזקה לכאבי גב
אנשים רבים חושבים כי כאבים חזקים דורשים משככי כאבים חזקים. זה לא בהכרח נכון. אם אתם סובלים מאפיזודה חדשה של כאבי גב, עליכם להתחיל עם משככי כאבים פשוטים ללא מרשם ולא למהר לתרופות מרשם. מחקר מדעי הראה שמשככי כאבים חזקים (כמו כאלה המכילים אופיום) לא משיגים הקלה משמעותית יותר בכאבים מאשר מהאפשרות הפשוטה יותר, ובנוסף בעלי יותר פוטנציאל לאפקטים שליליים כמו תלות בתרופה, מנת יתר, נפילות, שברים, דיכאון ופגיעה בתפקוד המיני. אם אתם בוחרים ליטול משככי כאבים, תתחילו במינון נמוך וקבעו עם רופא המשפחה שלכם זמן בכדי להפסיק את הנטילה.
היזהרו מהאינטרנט ומאופנות חולפות
היזהרו מאתרי אינטרנט מסחריים אשר מוכרים מוצרים. אנו שומעים על בסיס יומי כל מיני טענות על תרופות פלא וטיפולי קסם לכאבי גב אשר מפורסמים ברחבי המדיה והאינטרנט. ביניהם קיימים מכשירים אלקטרונים, מגנטים, מחטים, מכונות אימון מפוארות, טייפים צבעוניים, כוסות רוח, צמחי מרפא, נעליים/מדרסים משוכללים, זריקות תאי גזע והרבה שיקויים ומשחות נוספות. הרבה מן הדברים הללו לא נבחנו עדיין או שנמצאה להם השפעה לא מרשימה ועל כן ייתכן שאתם סתם מבזבזים את כספכם.
כאב גב יכול להתרפא
אנחנו ממש צריכים לשנות את איך שאנו חושבים על כאבי גב. המחשבה סביב עמוד השדרה מעוותת ומלאה בפאניקה. כמובן שאתם יכולים להיפצע בגב – אבל תהיו בטוחים שזה ישתפר. זה מאד נפוץ למצוא אנשים שנאמר להם שהם אינם יכולים להשפיע על הכאבים שלהם והם יאלצו ללמוד לחיות עם זה. העובדות אינן מראות שזה המצב. הגב בהחלט יכול להחלים.
תחשבו על זה כמו על נקע בקרסול. זה מצב מאד כואב תחילה אבל זה משתפר עם הפעלה מבוקרת. הימנעות מתנועה לא תעזור לנקע בקרסול וכך גם לפציעה בגב או כאב גב. חווית הכאב היא ייחודית ויכולה לערב מספר גורמים שונים. על כן זה הגיוני שכל אותם גורמים יכנסו למשוואה בטיפול בכאב הגב. זה יכול להסביר למה טיפולים רבים לכאבי גב נכשלים בטווח הארוך כאשר הם מתרכזים רק בחתיכה אחת מהפאזל.
קביעת מטרות אישיות, טיפול בגורמים הרלוונטיים לבעיה שלכם (סגנון חיים ובריאות) והתחלה בפעילות שאתם אוהבים כמו פעילות גופנית, הרפיה, מפגשים חברתיים עם משפחה וחברים, כולם חשובים לשיפור והחלמה. אם יש התלקחות של הכאבים, אל תיבהלו. זהו זמן לשינוי בטיפול הכולל של כאבי הגב שלכם.
*האינפורמציה סופקה ע"י ד"ר מרי אוקיפי, ד"ר דרק גריפין, ד"ר קירן אוסליבאן, פרופ' פיטר אוסליבאן ופרופ' כריס מהר.